Přeskočit na obsah

V uzavřeném turnaji v Nepomuku vítězí Matyáš Zeman a Petr Flajšman

V sobotu 21. září skončily boje na nepomuckém arciděkanství, které se rozbujely na pátek třináctého. Tentokráte po domluvě hrálo A turnaj 9 hráčů, turnaj B se hrál každý s každým dvakrát, protože nakonec se jej účastnilo pět hráčů. Nastalé volno každý z účastníků rád využil. Hrálo se klasickým tempem 2 x 90 min na čtyřicet tahů + 30 min do konce partie s bonusem 30 s/tah od prvního tahu.

Start se vydařil nasazené jedničce Matyáši Zemanovi, který se na čele usadil hned po druhém kole, na úvodní výhry (Muroň 1:0 Juřek a Priehoda 1:0 Polák) totiž vítězové nenavázali. Hrál se jako již tradičně hodně bojovný a vyrovnaný turnaj, o čemž svědčí délka partií i to, že o vítězi se rozhodlo až v poslední partii turnaje. Po pěti kolech to vypadalo, že Matyáše Zemana bude nejvíce ohrožovat Vítězslav Priehoda, který s ním prohrál v kole druhém. Ten však musel kapitulovat v šestém kolem s Gustavem Brejníkem z Litoměřic a s dukelským Miroslavem Muroněm v kole osmém. Velmi se dařilo doslova domácímu faráři Jiřímu Špiříkovi, který měl po šesti kolech +1 bez jediné prohry, bohužel závěr nevyšel: prohra s Matyášem Zemanem a Laurinem Perkampusem z Německa jej odsunula z medailových pozic.

A tak to byl nakonec Pavel Flajšman, který vedoucího hráče nejvíce ohrožoval: Pavel sice začal průměrně, ale pak jej tři výhry v řadě v šestém až osmém kole vyšvihli až na dělené první místo. Vše se tak rozhodovalo v samém finále, v partii devátého kola Zeman vs. Flajšman. Ačkoliv Matyášovi stačila remíza k zisku prvního místa, nenechal nic náhodě a partii dovedl do vítězného konce. Tato prohra odsunula Pavla Flajšman o pomocné hodnocení na třetí místo, kam se výhrou v posledním kole probojoval Gustav Brejník.

Vítězný Matyáš Zeman získal tedy 6 bodů z osmi, aniž by prohrál partii. Druhý a třetí pak nahráli po pěti bodech. Skvělým finišem (2,5/3, z toho dvě výhry černými) si o čtvrté místo řekl Laurin Perkampus (4,5/8). Prohrál s prvními dvěma, přesto získal 50 % bodů: to je charakteristika pátého v pořadí IM Priehody. Svojí jedinou výhrou se na šesté místo a 3,5 bodu vyšvihl druhý mezinárodní mistr – Josef Juřek. Z celkového sedmého místa musí být po průběhu trochu zklamaný Jiří Špiřík (rovněž 3,5 bodu). Osmé místo zásluhou tří bodů patří Miroslavu Muroňovi. Zkušenosti na tomto turnaji nabíral Michal Polák, dlouho zařazený do turnaje B. Michal získal 1,5 bodu, ale nutno podotknout, že Michal odehrál slušný turnaj: zmiňme remízu v suchém triku s pozdějším vítězem, „jen“ jeden tah ho dělil od výhry s IM Priehodou a remíza s německým hráčem byla rovněž „na stole“. Ale to se stává…

I turnaj B se odehrával v důstojných kulisách. V čele to byl souboj mezi domácím Petrem Flajšmanem a Ottou Blumelem, překvapením turnaje, protože ten byl nasazen jako číslo 5. A opět rozhodovalo až poslední kolo!

Nakonec Petr Flajšman získal 5,5 z 8, druhý Otto Blumel nahrál o půl bodíku méně, přičemž oba hráči spolu dvakrát remizovali. Tři a půl bodu získali dva hráči. Pomocné hodnocení nakonec přiřklo třetí místo Juraji Steinerovi, vitálnímu sedmdesátníkovi. Čtvrté místo pak obsadil plzeňský Miroslav Kubát. Turnaj se nevyvedl Michaelu Pospíchalovi, který dokázal posbírat pouze 2,5 bodu.

Turnaj se odehrál v příjemném prostředí nepomuckého arciděkanství. Na první tři čekal pohár a v turnaji A i finanční ceny. O hráče bylo postaráno, i co se občerstvení týče; nejen za to patří obrovské poděkování především Danu Mareškovi (a dalším organizátorům). A nemohl chybět ani společný večer s kytarou a zpěvem (Jarda Sládek a kol.)! Už teď se těšíme na další ročník!

Výsledky: turnaj A, turnaj B.

Fotogalerie