Přeskočit na obsah

MČR v rapidu mládeže

Vytrvalé deště neohrozily konání mistrovství ČR mládeže do čtrnácti let v rapid šachu, které se konalo vprostřed září v Harrachově. I přes nepřízeň počasí se turnaje zúčastnilo 249 šachistů. Hrálo se v šesti mistrovských kategoriích (D10, H10, D12, H12, D14, H14) a jednom doprovodném openu, tempo hry bylo 20 min + 5 s/tah. A výprava z Plzeňského kraje byla velká.

V nejmladší dívčí kategorii mezi sebou soupeřilo 28 hráček, mezi nimi i třináctá nasazená (poslední hráčka s ELEM) Eva Tykalová z Klatov. Evička mezi děvčaty, které byly mnohé až o tři roky starší, bojovala srdnatě a dvěma výhrami černými v posledních dvou kolech se dokázala vyšvihnout na pět bodů, čímž obhájila své nasazení. V téže kategorii mohla startovat i Barbora Tykalová (rovněž ŠK Sokol Klatovy), která ale dala přednost starší kategorii: hrála dokonce mezi čtrnáctiletými děvčaty! Těch bylo ve startovním poli 24 a Barča byla nasazena jako č. 11. A nevedla si špatně: po dvou porážkách ve třetím a čtvrtém kole se zvládla oklepat a získat rovněž pět bodů. To pro Barču znamenalo krásný posun do první desítky na deváté místo. V této kategorii startovala i Viktoriia Strahnyk (ŠK 64 Plzeň), která vstupovala do turnaje jako číslo 8. A Viktorka v sobotu hrála skvěle: získala 4,5 bodu ze šesti partií a držela samostatnou druhou pozici za suverénní Viktorií Buchtovou, které ale bohužel v neděli v přímém souboji podlehla. Nakonec z toho bylo pro Viki 5,5 bodu a krásné osmé místo!

Přeskočili jsme kategorii D12, a tak se do ní rychle vraťme. Mezi šestadvaceti účastnicemi v této kategorii jsme totiž také měli svoji zástupkyně, a to v podobě Elišky Janouškové z Líní. Eliška šla do bojů pod startovním číslem 4, a tak jistě patřila k užší skupince favoritek. Po prvních dvou výhrách měla k některé z medailí slibně nakročeno. Pak se ale stroj zasekl a na další výhru jsme si museli počkat až do dalšího dne. A v něm přišly výhry dokonce dvě. Úspěšným finišem se povedlo Elišce zafinišovat a dostat se na šest bodů, což by při dobrém pomocném hodnocení stačilo na bronzovou medaili. Bohužel pomocné hodnocení neměla Eliška ideální, a tak se musela spokojit i tak s pěkným pátým místem.

Startovní listina desetiletých chlapců skýtala 44 přihlášených a mezi nimi i tři plzeňské naděje. V turnaji totiž startoval letenský trojlístek Lukáš Křivka (9. nasazený), Tomáš Zelenka (14. nasazený) a Petr Střihavka (15. nasazený). A byl to boj, jak se patří! Napověděl tento turnaj o nominaci na Olympiádu? Možná. A možná situaci zamotal ještě více – uvidíme. Každopádně nejlepší umístění z turnaje si odnáší Lukáš Křivka, a to díky zisku 5,5 bodů. Na druhou stranu, ne vždy nejlepší umístění garantuje nejlepší formu, a Lukáš je toho důkazem: nepovedla se mu totiž prostřední část turnaje, kdy v rozmezí od 3. do 7. kola získal pouze 1,5 bodu. Na druhou stranu začátek i závěr turnaj měl Luky stoprocentní, a tak z toho bylo nakonec pěkné 8. místo. Poznamenejme, že ony tři prohry byly s výše nasazenými hráči… Jen o příčku za Lukášem skončil Tomáš, který také zaznamenal tři prohry (se silnějšími soupeři) a jednu remízu. Takže také 5,5 bodu. Milým překvapením turnaje byl o rok mladší Péťa, který měl po pěti kolech hned 4,5 bodu a tyčil se na samostatné druhé pozici. Kolo šest jej svedlo do souboje s dosud vedoucím Damianem Židkem z Poruby. A Péťa sehrál velmi dobrou partii a soupeře přehrál. I když si věci začal komplikovat, pod dojmem ztráty figury a následného matu partii vzdal. Při jemnější analýze však docházíme k závěru, že to byl Péťův soupeř, kdo se měl vzdát… Posuďte sami: zde (6. kolo). Bohužel tato prohra Petra poznamenala a do konce turnaje už připsal pouhý půl bod. V souboji kdo s koho (Střihavka vs. Křivka) z devátého kola také nemusel odejít jako poražený… Nakonec tedy moc pěkný turnaj a třinácté místo, kterým to rozhodně skončit nemuselo.

Mezi čtyřiceti účastníky turnaje H12 jste mohli nalézt i jednoho Plzeňáka, který reprezentuje oddíl TJ Sokol Plzeň-Letná. Byl jím Jiří Ježek, který startoval pod číslem 29. Jirka se bohužel nemohl vůbec chytit bílými figurami, kterými zabodoval až v posledním kole. Posun v tabulce tak Jirkovi zajistila hra a výsledky černými: těmi Jirka uhrál 3,5 bodu. Celkem se tak Jiří dotáhl na 50 % nahraných bodů a obsadil 23. pozici, mimochodem na stejné bodové hladině se ocitl i třetí nasazený Martin Policar, který se tam propadl prohrami v posledních dvou kolech. Švýcar umí být krutý… Ve startovním poli nám pro nemoc bohužel chyběl Makar Honcharov (ŠK 64 Plzeň). Když už je řeč o absencích, doplňme, že na mistrovství chyběla i Anežka Nová z Klatov.

Poslední mistrovskou kategorií byla kategorie H14, v níž jsme měli nejvíce želízek v ohni. Podívejte se sami na onu plejádu našich borců: Matyáš Roubal (ŠK Sokol Klatovy, 10. nasazený), Jan Váňa (ŠK Tachov, 12. nasazený), Vít Bludský (ŠK 64 Plzeň, 20. nasazený), Hynek Bludský (ŠK 64 Plzeň, 23. nasazený) a Adam Rudlof (Sokol Domažlice, 29. nasazený). A to se ještě na turnaj nedostali aspoň letenští Matěj Křivka a Jakub Ježek. I zde bude nominační výběr pro olympiádu nesmírně obtížný…

Nejblíže medaili se ocitnul Jan Váňa, který systematicky přidával bodíky na své konto. V boji o lepší výsledek v přímém souboji porazil v osmém kole Hynka Bludského. Bohužel si medaili Honza odstřelil sám, totiž zbytečně rychlou remízou v devátém kole. Celkový výsledek ale k chlubení je: 4. místo a 6,5 bodu. Své nasazení vylepšil i klatovský Matyáš Roubal, kterému se znovu začalo dařit. Matyáš sice prohrál překvapivě v prvním kole, ale pak už to docela šlo… Ještě sice přišlo jedno zakolísání s Václavem Kroulíkem (ten mimochodem porazil i Honzu Váňu), to však bylo vykompenzováno remízou s nasazenou jedničkou Bayarjavkhlanem Delgerdalaiem v kole šestém. Remízou skončil i souboj Vítkem Bludským o kolo později. Nakonec z toho bylo pro Matyáše 6 bodů a celkové sedmé místo.

Obrovský posun žebříčkem zaznamenal domažlický Adam Rudlof. Ten sice prohrál a remizoval v prvním a druhém kole, ale pak už to bylo „velký dobrý“: pět výher z následujících sedmi partií. Adam se po osmi kolech dokonce dotáhl do první pětky, ale prohra v posledním kole jej nakonec odsunula na i tak krásné deváté místo. Stejně bodů přidal do své sbírky i Hynek Bludský a i ten zaznamenal sympatický posun pořadím. Musíme ale zmínit dvě opravdové bomby: Hynek nejprve v prvním kole vyřídil nasazenou jedničku FM Bayarjavkhlana Delgerdalaie, aby poté, v sedmém kole, porazil i nasazenou dvojku Tomáše Míka. Skvělé skalpy. Ale samozřejmě bohužel nefunguje pravidlo, že poražením nasazené jedničky porazíte už kohokoliv… K nadprůměrnému výsledku dopomohly Hynkovi body bílými (4,5/5), výsledky černými (1/4) jej naopak připravily o výsledek senzační. Celkem tedy 5,5 bodu a 12. místo.

Když už byla řeč o prvním a druhém nasazeném. Došlo ke kuriózní věci, kterou jsem (při takovém počtu účastníků) snad ještě nikdy neviděl. V prvním kole nasazená jednička, jak již bylo zmíněno, Hynkovou zásluhou padla. Remizoval i druhý nasazený. A vzhledem k tomu, že drtivá většina favoritů vyhrála a remíza se konala jen na druhé šachovnici, utkala se první nasazená dvojice hned ve druhém kole. Z výhry se radoval Tomáš Mík, a tak suverén Baya začal 0/2. Příliš se ale nevzchopil a skončil až desátý… My se ale vraťme k našim svěřencům, protože i pátý do party uhrál nadmíru slušný výsledek. Totiž i Vítek Bludský se posunul startovním pořadím, a to konkrétně o čtyři pozice na šestnácté místo. Škoda, že v posledních třech kolech, které Vít remizoval, nepřišla nějaká ta výhra… I tak je ale 5 bodů moc hezkých.

Sice to tentokráte necinklo, ale i tak velká paráda: nikdo (ze třinácti!) z našich hráčů nezhoršil své nasazení, naopak docházelo k moc hezkých posunům směrem nahoru. Děkujeme všem za reprezentaci a ať se daří i nadále!

A pojďme na skok ještě do Openu, kde startovali tři hráči z kraje, shodou okolností všichni pod vlajkovou lodí jménem ŠK 64 Plzeň. Byli to: 15. nasazený Vojtěch Jančík, 23. nasazená Ema Urválková a 33. nasazený Yevhen Strazhnyk. Zbývá doplnit, že v turnaji startovalo 43 hráčů. Nejlepšího výsledku dosáhla Ema, která se vytáhla až na dvanáctou příčku, byla tak druhá mezi ženami! Musíme ocenit i její remízu s druhým nasazeným borcem a pozdějším vítězem, který disponoval ELEM přes 1900. Pět bodů uhrál i Emin týmový parťák Vojta, i on měl dobré pomocné hodnocení, a tak skončil jen jedno místo za Emou. Výhra nad čtvrtým nasazeným se jistě počítá! A naše povídání zakončíme u nejmladšího z našich: celé čtyři body získal Žeňa Strazhnyk, který překvapil hned výhrou v prvním kole nad nasazenou dvanáctkou. Nakonec z toho bylo sympatické 28. místo.

Za zaslanou fotogalerii tentokráte děkujeme Marcele Šperlové, Jardovi Roubalovi a Vlastovi Königovi.

Odkazy

  • Článek na webu ŠSČR: zde.
  • Stránka pořadatele (včetně fotogalerie, partií apod.): zde.
  • Odkaz na výsledky: zde.

Fotogalerie