Přeskočit na obsah

Velká cena Letné

Prvním turnajem v nové sezóně byl první díl seriálu Velká cena Plzeňského kraje, pořadatelem byl oddíl TJ Sokol Plzeň-Letná. Turnaj se hrál v nových prostorách, protože mimo jiné kapacita pořádajícího oddílu není pro podobný turnaj zcela dostatečná. A tak děti odehrály svůj první turnaj v prostorách Techmania Science Center, kde si mohly i spolu s rodiči (ti měli zvýhodněné vstupné) v průběhu turnaje i po něm vyzkoušet řadu atrakcí.

Na tomto místě se sluší omluvit všem účastníkům za některé nedostatky, které se objevily při organizaci turnaje v pro nás novém prostředí. Dovnitř jsme byli puštěni o něco později, než bylo domluveno, a tak program nabral zhruba čtvrthodinové zpoždění. Rovněž při začátku chybělo několik šachových hodin a také vyhlášení nebylo bezchybné. Za chyby se omlouváme a snad se nebudou opakovat. Jako určitou odměnu byl pro děti a přítomné rodiče připraven příjemný catering. A taktéž děkujeme za rozhodcovskou pomoc od Milana Jenče a Dana Kříže. Nyní už se ale pojďme podívat, jak turnaj, který spoluzahajoval velmistr Martin Petr, dopadl.

V turnaji A (výsledky zde) si hráči mezi sebou nic nedarovali a byli jsme svědky řady zajímavých partií, které bude dobré rozebrat. Z vítězství se nakonec radoval Hynek Bludský, který prohrál jen se svým bratrem Vítem (oba ŠK 64 Plzeň). Druhému jmenovanému se ale jinak příliš nevedlo a s dvěma body skončil na pátém místě. Druhý skončil letenský Matěj Křivka, který připsal (stejně jako vítěz) 3,5 bodu. Třetí místo pak zásluhou lepšího pomocného hodnocení rovněž zůstává doma: Jakub Ježek dokázal odpůlit první dva hráče a tři body mu vynesly bronz. Čtvrté místo míří do Postřekova zásluhou Adama Rudlofa (Sokol Domažlice). Otloukánkem turnaje byl Pepa Buvalič, který si vybojoval právo bojovat mezi nejlepšími na poslední Velké ceně. Zde se ale sjela mimořádně silná konkurence, a tak to nyní na body nestačilo. Ale materiálu k analyzování bude jistě hodně.

Nejtužší boje se odehrály v turnaji B (výsledky zde), kde jsme viděli mimořádně dlouhé a bojovné partie. Vítězem se nakonec stal domácí Lukáš Křivka, který v turnaji nenašel přemožitele, dvě remízy povolil jen druhému Vojtěchu Jančíkovi a třetí Viktorii Strazhnyk (oba ŠK 64 Plzeň). Zatímco Viktorka derby s Vojtou převrátila ve svůj prospěch, Vojtěch byl úspěšnější v bitvách s ostatními. Nakonec Vojta uhrál 3,5 bodu, Viktorka získal body tři. S prvními dvěma prohrál, se zbytkem vyhrál, to je charakteristika čtvrtého v pořadí Petra Střihavky (TJ Sokol Plzeň-Letná). Tentokráte se příliš nedařilo Michalu Vokounovi z Domažlic, který získal 1,5 bodu. Šesté místo patří Alexeji Hůrkovi, který na tento turnaj nebude vzpomínat v dobrém, protože poznal, že 5×0 je opravdu nula.

Vyrovnaný byl i turnaj C (výsledky zde), zde měli hned dva hráči 3,5 bodu. Skvělý turnaj odehrál Antonín Mik (ŠK 64 Plzeň), který se do turnaje dostal až na poslední chvíli a který navíc skvěle začal. Dlouho to vypadlo, že si kráčí pro první místo. Nakonec ale padnul v posledním kole s Vítem Šneberkem (TJ Sokol Plzeň-Letná) a pomocné hodnocení hrálo pro letenského hráče. Mocný finiš předvedl Filip Kodýdek (ŠK Dvorec), který se nakonec díky zisku tří bodů vyhoupl na třetí místo. Čtvrté místo patří Václavu Kouteckému (ŠK 64 Plzeň), který si v těžké konkurenci vysoutěžil 2,5 bodu. Páté místo díky dvěma získaným bodům zůstává na Letné zásluhou Denise Lebiše, jednu remízu připisuje i mladá letenská naděje Antonín Bejvl.

A konečně pojďme do openu (výsledky zde). Sem zavítalo neuvěřitelné množství šachistů: bylo jich přes šest desítek, a tak byla celá akce s počtem na osmdesát účastníků rekordní! Open turnaj se hrál na sedm kol tempem 2 x 20 min + 5 s/tah (v zavřených turnajích bylo tempo o 20 minut delší a hrálo se jen na 5 kol). A nikomu se nepodařilo býti stoprocentní! Na čele na konci skončila skupina čtyř šestibodových, které pomocné hodnocení seřadilo takto: 1. Jakub Steinbauer (neregistrovaný!), 2. Jan Tichý (ŠK 64 Plzeň), 3. Šimon Kovanda (ŠK Tachov) a 4. Tuan Anh Pham (HeřNýř). Toto pořadí odpovídá i skupině starší hoši. Diplomy se ale předávaly i v dalších kategoriích, zde uvádíme ty nejlepší:

starší dívky: 1. Magdalena Koutecká (ŠK 64 Plzeň), 2. Adéla Juhová (nereg.!), 3. Tereza Hendrychová (ŠK 64 Plzeň),

mladší hoši: 1. Vítězslav Jenč (ŠK Líně), 2. Alex Oliberius (ŠK Sokol Klatovy), 3. Adam Páník (ŠK Tachov)

mladší dívky: 1. Tereza Hrabcová (ŠK Sokol Klatovy), 2. Anna Kovářová (ŠK Dvorec), 3. Ema Trčková (ŠK 64 Plzeň)

A hráli nám i čtyři supermladší! Nejlepším supermladším chlapcem se stal klatovský Andy Oliberius (čtyři body, wau!). Jen o bod méně získal Dominik Kříž (ŠK Líně), taktéž velká paráda!

Kategorii supermladších děvčat pak ovládly sestry Kubátovy, starší Gabriela získala pěkné dva bodíky a své první zkušenosti nabírala teprve čtyřletá Magdalena. Nu, i přítomný velmistr Martin Petr poznamenal, že jeho první diplom má z turnaje, kde mu byli taktéž čtyři roky. Takže Majda má kariéru slušně našlápnutou!

Děkujeme všem za účast a těšíme se na viděnou při dalších turnajích.

Výsledky: Turnaj A, Turnaj B, Turnaj C, Turnaj O.

Fotogalerie