Přeskočit na obsah

Přednáška GM Roberta Cveka (video)

Třinácté přednášky, jež se konala 13. 10. (naštěstí opět ve středu), se ujal velmistr Robert Cvek. Ten už si pro nás na začátku září jednu přednášku připravil, tenkrát vyprávěl o přechodu do střední hry. Jelikož se přednáška líbila, oslovili jsme Roberta Cveka, zda by si nepřipravil i takový miniserál na pokračování. Společně jsme se domluvili na tématu o šachové historii, která je důležitá a bohužel nám trochu „uniká“. Velmistr Cvek začal své povídání v devatenáctém století u Paula Morphyho, legendárního Američana, a Adolfa Anderssena, jenž byl dlouhou dobu považován za nejlepšího hráče světa. Povídání bylo doprovázeno notoricky známými i ne tak typickými ukázkami.

Pak jsme se přesunuli k prvnímu zápasu o titul mistra světa mezi Steinitzem a Zukertortem a dalším zápasům prvního mistra světa. Ten pak přišel o titul s Emanuelem Laskerem v roce 1894, když prohrál zápas 10:5. Pak již sledujeme psychologa Laskera, který držel titul dlouhých 27 let. Velmistr Cvek ukazuje typickou partii s Pillsburym z roku 1896. Kromě mistrů světa sledujeme i ostatní šachové apoštoly: Čigorina, Rubinsteina, Tarrasche a další. V roce 1914 se objevuje na scéně Capablanca a končí druhý (byť kvalifikaci vyhrál) na velkolepém turnaji v Saint Petersburgu (legendární je vzájemná partie mezi Laskerem a Capablancou, kdy bílý vyhrál ve výměnné variantě Španělské). Na tomto turnaji rovněž ruský car udělil hráčům titul šachový velmistr. Závěr přednášky patří turnaji v New Yorku roku 1924.

Seriál bude pokračovat soubojem Capablancy s Aljechinem. Přednášky o šachové historii budou prolínány jinými přednášejícími a jinými tématy. Za týden se na Vás těším já s přednáškou o pěšcových slabinách.

Přednáška GM Roberta Cveka