Přeskočit na obsah

4 medaile z Mistrovství Čech

Poslední týden v říjnu patřil Mistrovství Čech do 16 let. A Plzeňský kraj měl i přes některé absence (nezúčastnil se například Vít Vilímek a turnaj musela na poslední chvíli odřeknout i Eliška Janoušková) početné zastoupení. Bojovalo se v kategoriích do 12, 14 a 16 let, dále se pak konaly dva doprovodné Openy. Týdenní turnaj se konal v Krkonoších, konkrétně v Herlíkovicích, což je asi osm kilometrů od Špindlerova Mlýna. Prvních pět kol se hrálo od 14:30, ve čtvrtek pak přišlo na řadu dvojkolo a poslední dva dny se hrálo již od 9 hodin. I počasí přálo výletům, ti odvážnější se dokonce vypravili na Sněžku!

Bohužel naprosto selhala organizace turnaje, což se projevilo ve zmatcích před začátkem turnaje i na celkovém vyhlášení. Nechtěl bych se zde v tomto pitvat (kdo chce, jistě si komentáře přečte na jiných šachových serverech), raději bych se věnoval úspěšné výpravě a představil všechny medailisty, postupující a účastníky. Na závěr článku je připojen i pohled od trenérů či rodičů.

V nejmladší kategorii do dvanácti let jsme měli hned šest zastoupení. Nejmladším účastníkem byl Daniel Kreuzman z Klatov, který si právo na turnaji vybojoval vítězstvím v krajském přeboru do 10 let. Dan se v poli neztratil a skončil na 59. místě 82, přičemž uhrál 3,5 bodu. O půl bodu více nahrála Denisa Marešová reprezentující oddíl ŠK 64 Plzeň. Čtyři body stačily na celkové 50. místo a deváté místo v kategorii děvčat. Oba dva bohužel prohráli poslední partie, což se v turnajích hraných švýcarským systémem nevyplácí. Pět bodů získal Adam Rudlof, který v posledním kole přehrál právě Denisu. Adam hrající za Sokol Domažlice naopak zafinišoval dvěma výhrami. Celkem skončil Adam na pěkném 38. místě. Posuneme-li se ještě o půl bod víc a 18 míst výše, narazíme na Jakuba Ježka hájícího barvy TJ Sokol Plzeň-Letná. Kuba prohrál pouze jednu jedinou partii a možná jen trochu opatrnější hra jej připravila o ještě lepší výsledek.

V kategorii do dvanácti let to ovšem dvakrát cinklo! Na osmnáctém místě celkově a druhá v kategorii dívek skončila Anežka Nová z Klatov. Ta uhrála 5,5 bodu, nebýt posledního kola, byla by první. Na kdyby se ale nehraje, Anežka v devátém kole bohužel prohrála, i tak ale zahrála skvěle a mohla se radovat z vytouženého poháru. Nejvýše skončil první nasazený Jan Váňa z Tachova, a to i přes nečekanou porážku ve druhém kole. Honza ale nezpanikařil, zachoval klidnou hlavu a díky suverénnímu vítězství v posledním kole černými mohl nad hlavu zvednout pohár za třetí místo. Na první dva soupeře, s nimiž v průběhu remizoval, ztratil pouze na pomocném hodnocení.

Pojďme se podívat do kategorie do 14 let, i zde nám to totiž cinklo hned dvakrát. Nepředbíhejme ale. Čtyř bodů dosáhl Tadeáš Velkoborský reprezentující ŠK Sokol Klatovy, což stačilo na 44. místo. Na úroveň 4,5 bodu se dostali hned čtyři naši hráči. Nejhorší pomocné hodnocení měla Denisa Dominiková z Domažlic. To ji ale vrásky na čele jistě neudělalo, protože si Denisa udržela aspoň půlbodový náskok před pronásledovatelkyněmi. Správně tušíte: Denisa si vybojovala třetí příčku mezi děvčaty do 14 let. Celkově pak skončila pětatřicátá. Jan Bukvaj (ŠK Sokol Klatovy), František Eliáš Škutil (ŠK Líně) a Martin Bukvaj (ŠK Sokol Klatovy) obsadili postupně 33., 29. a 28. místo. Druzí dva jmenovaní si lepší výsledek odstřelili v závěru turnaje, když každý z nich uhrál jen jeden bod ze čtyř posledních partií. Nejlepšího výsledku v kategorii dosáhla pátá nasazená Adéla Janoušková hrající za ŠK Líně. Adéla prohrála jen jednou, a to ve třetím kole. Jinak body postupně sbírala a její sbírka se rozrostla na šest bodů. To stačilo na celkové jedenácté místo v turnaji. Především ale Adéla před sebe nepustila žádnou z děvčat, a stala se tak mistryní Čech do 14 let.

Své zastoupení jsme měli i v nejstarší kategorii. Své nasazení obhájila 65. Markéta Folková hrající za ŠK Líně. Dva body stačily na 14. místo v kategorii děvčat. Nejlepší z 3,5bodových byl 47. Jáchym Handlovský z Domažlic, který bohužel prohrál poslední dvě kola. Na padesát procent se probojoval Jakub Valdman reprezentující ŠK Líně. To stačilo na 31. místo. Postup na MČR si vybojoval celkově sedmý Artem Mametev, jež byl sice nasazen až jako 18., skvěle ale zabojoval, vyhrál v posledním kole a po postupu na polofinále se může radovat z dalšího skvělého úspěchu. Celkem získal Artem hrající za ŠK 64 Plzeň 6,5 bodu. Ještě o tři příčky výš skončil Artemův klubový spoluhráč Marek Janouš. Ten získal rovněž 6,5 bodu, což stačilo na nepopulární čtvrté místo. Ani Markovi ale republika neunikne.

Další odstavec bude patřit Openům. Ve FIDE Openu uhrál jedenáctiletý Matyáš Roubal z Klatovy 4,5 bodu. To stačilo na pěkné čtrnácté místo z osmadvaceti účastníků. Ještě o půl bodu více nahrál za ŠK 64 Plzeň hrající Jan Langmajer, který se tak mohl radovat z desátého místa. Své zastoupení jsme měli i ve slabším Národním Openu. Tři a půl bodu uhrál jak domažlický Tomáš Dofek, tak i zkušenosti sbírající Jiří Ježek hrající za TJ Sokol Plzeň-Letná. První jmenovaný skončil 38. z pětačtyřiceti hráčů, Jirka byl o příčku vpřed. Čtyři body uhrál Jiří Les hrající za ŠK 64 Plzeň. Odehrál se i bleskový turnaj, jehož se zúčastnilo 54. hráčů. Nejlépe si vedl Matyáš Roubal s devíti body, když skončil na třetím místě. Dále se turnaje zúčastnili Jáchym Handlovský (7 bodů), Jakub Ježek (6 bodů), Tomáš Dofek (5,5 bodu), Adam Rudlof (4,5 bodu), Denisa Dominiková (4,5 bodu). Ještě doplním, že kraj měl i své zastoupení v rozhodcovském sboru: u online šachovnic rozhodoval Jaroslav Roubal, Národní Open jsem měl na starosti já.

I přes všechny mouchy, které turnaj měl (a že jich bylo), je dobře, že turnaj proběhl. Děti uhrály skvělé výsledky a všem moc gratuluji!

Výsledky zde: http://chess-results.com/tnr584903.aspx?lan=5&art=1&rd=9&fed=CZE.

Zbývá ještě doplnit pohledy dalších účastníků, trenérů a rodičů. Každý jsme bydleli jinde, každý má na turnaj jiný pohled a jiné zážitky… Texty jsou drobně jazykově korektorovány, obsah zůstal pochopitelně beze změny.

Pohled z oddílu: ŠK 64 Plzeň (očima Petra Herejka):

Z Šachového klubu 64 Plzeň se na Mistrovství Čech mládeže 2021 v Herlíkovicích zúčastnili tři hráči v mistrovských turnajích (V HD16 Marek Janouš a Artem Mametev a v HD12 Denisa Marešová) a po jednom hráči v Openech (ve FIDE openu Jan Langmajer a v Národním openu Jiří Les).

Skvěle zahráli oba naši hráči v HD16. Uhráli 6,5 bodu a oba si vybojovali postup na Mistrovství České republiky (Marek ze čtvrtého a Artem ze sedmého místa). Denisa Marešová v HD12 až do 7. kola živila šance na medaili, porážky v posledních dvou kolech ji ale zařadily se 4 body mezi děvčaty D12 na deváté místo (celkově v turnaji na 50. místě). Ve FIDE openu obsadil Jan Langmajer s 5 body 10. místo a v národním openu Jiří Les skončil se 4 body na 31. místě.    

Pohled z oddílu: TJ Sokol Plzeň-Letná (očima Jany Ježkové):

Mistrovství nebylo zvládnuté, co se týče produkční přípravy a managmentu. Chyběl organizační tým, proto spousta věcí první den nefungovala (neoznačené hrací místnosti, neoznačené šachovnice, absence základních informací: kdo je trenér, kdo rozhodčí, na koho se mohu obrátit, mám-li nějaký problém apod.) a i v průběhu se spousta věcí musela improvizovaně řešit. Celý tým tvořil vlastně pouze jeden člověk – pan Mach.

Za nešťastné považuji volbu hracích místností, kde nebylo dostatek prostoru pro šachovnice a dostatek světla, především hrací místnosti v ubytovně B, které byly zároveň velice nereprezentativní.

Dále za nešťastné považuji zařazení 4 partií za sebe, obvykle bývají v rámci dvojkola vždy pouze 3 partie za sebou. 

Chybný štítek na pohárech pro vítěze (namísto MČ bylo uvedeno MČR) opět devalvoval záchrannou snahu rozhodčích po alespoň trochu slavnostním zakončení. 

Ubytování: Ubytovna vchod B. Nebudu hodnotit, protože nepovažuji za tak důležité. Strava docela dobrá, tým rozhodčích a trenérů výborný! V podstatě dělali spoustu věcí, které nemuseli, aby mistrovství  Čech nějak fungovalo. Doprovodný program dobrý (kuželky, boby, akvacentrum, přednášky (bez naší účasti), turnaj v blesku…).

Velké pozitivum: Příroda v nejbližším okolí!     

Tak za nás asi vše. Klukům se líbilo, Kuba též cítil chaotičnost první dva dny, jinak byli spokojení. 

Pohled z oddílu: Sokol Domažlice (očima Radky Dominikové):

Penzion 444 byl fajn, kromě šachu jsme stihli plno výletů, večer pak přípravy a zábava. Myslím si, že nikdo žádný problém neměl, i jídlo bylo ucházející. Podle nás vše ok.

Pohled z oddílu: ŠK Sokol Klatovy (očima Evy Bukvajové):

23. 10. – 30. 10.2021 se naše výprava z Klatov vydala do Herlíkovic na mistrovství Čech mládeže do 16 let.

Po dlouhé cestě cca 4,5 hodiny, jsme se dostali k našemu přechodnému bydlení s krásným názvem U Kulíška.

Ubytováni jsme byli v pěkné chatě, ze které to bylo jen pár kroků k hracím sálům. Chata útulná, pro někoho málo prostorná, ale výhodou bylo, že místnost s barem a krbem byla víceméně jen pro nás. O stravu se staral pan majitel s manželkou, určitě velká pochvala: obědy, večeře výborné, možnost polovičních porcí. Děti měly dokonce i pizzu a my dospěláci tataráček. Snídaně jsme si dělali sami, tzv. švédské stoly… Od čokoládových kuliček po exotické khaki, dále zelenina, pomazánky všeho druhu, párečky atd. Troufám si říci, že nikdo nehladověl.

Velkým překvapením byly však hrací sály a celková příprava, lépe řečeno asi nepřipravenost, malá zkušenost, nebo podcenění tak velkého turnaje. První den si zapamatují určitě všichni. Sály neoznačené, šipky,  kam se má jít, se asi teprve tvořily. Upřesním, hrálo se ve čtyřech sálech. Ale upřímně místnosti jako byla lyžárna, bych sálem nenazývala.

Ještě že každý využil své intuice a zkoušel na vlastní pěst hledat, kde se bude hrát. Možná to bylo myšleno tak, abychom také viděli něco z krásné přírody kolem. Dobře, nakonec se podařilo vše dohledat, upřesnit. Pokud tam ještě někdo bloudí, tak zbytečně.

Další překvapení, neoznačené stoly, většinou všichni zmateně pobíhali mezi hracími sály. Když to zkrátím. První den, sobota, byla ve znamení chaosu, nepřipravenosti. Ano, i mistr tesař se někdy utne, ale zde by byl už mrtvý. Když ještě okomentuji závěr turnaje a jeho vyhlášení venku jako na táboře, tak to při velkém větru ztratilo i to nej z titulu turnaje. Tečkou za vyhlášením bylo losování podle čísel, kdy děti snad poprvé v životě dostaly beztrestně před rodiči a trenéry lahvinku vína jako dárek. Tak pevně doufám, že obsah lahve byl doručen rodičům. Budiž, pro sponzory vše.

Vzhledem k nesmyslnému času hracích kol a také dvoukola, které proběhlo až ke konci týdne, a na které navazovaly hned další dva zápasy, nebylo možné uspořádat více výletů pro okysličení dětských mozkoven. Hlavně byl minimální čas na přípravu před dalším zápasem. Nutno podotknout, že v týdnu situace byla klidnější. Všechna kola se odehrála a věřím, že se organizátoři z chyb poučí a jestli bude nějaké příště, tak to bude na jedničku. 

Ale určitě naše výprava něco stihla: ať to byly procházky do nedalekého Vrchlabí, návštěva infocentra a zámku nebo krásný výlet na vodopády Bílého Labe, Špindlerův Mlýn. To pro některé z výpravy byla třešničkou na dortu Sněžka. Lanovkou do mezistanice Růžová hora a potom cca 2,5 km výstup na Sněžku. Super zážitek. Doporučujeme všem. Určitě se daly podniknout další výlety, ale ten čas… Jinak pokud se někdo chystáte do těchto míst, lepší je mít u sebe hotovost. Bankomat žádný, až ve Vrchlabí, i v restauraci většinou chtěli hotovost. To jen malá připomínka.

No a zhodnocení celého týdne? Strava, ubytování bez problémů. 

Sešli jsme se skvělá parta. Nakonec i spousta známých z jiných oddílů. Tak jsme si to ve volném čase naplánovali tak, abychom si to užili snad všichni.Na závěr bych chtěla moc poděkovat trenérům z naší výpravy a samozřejmě rozhodčím a rodičům za pevné nervy při turnaji a přípravu našich ratolestí.

Fotogalerie