Přeskočit na obsah

Přednáška Jiřího Hájka (video)

Skoro to vypadá, jako bychom měli jen dva přednášející, kteří Vás již provedou zbylými online přednáškami. Ale vězte, nebude tomu tak. Tuto středu měl přednášet velmistr Robert Cvek se svým již třetím dílem o šachové historii, a tak jsem musel hledat náhradu. Jelikož jsem se o nemoci Roberta Cveka dozvěděl až v pondělí, bylo těžké někoho najít. Ale jsem velmi rád, že ochotně a rychle zareagoval Jirka Hájek, který tak mohl dokončit svou rozdělanou práci a dokončit téma o miniaturkách. Nebo dokončit… O nich by se dalo povídat dlouho, předlouho, témat je ale hodně, takže je fajn, je prostřídat.

Přesný název přednášky zněl Miniaturky II aneb stále (se) nachytáváme. Tentokráte Jirka vsadil na druhý způsob uchopení tématu, než jakým je ukázka šachových klasik či již okomentovaných partií. Jirka si tentokráte vybral své partie, ve kterých byl nachytán nebo naopak svého soupeře rychle nachytal. To, že Jirka dané partie sehrál, má tu výhodu, že o nich ví víc než o jiných partiích, jelikož zprostředkovává dál své a nikoliv cizí myšlenky. Nyní tedy Jirka ukázal své asi deset let partie černými. Jednu sicilskou, kterou hrál prvně v životě, jednu, v níž přehlédl klasický obrat Sxf7 a jednu skandinávskou. Dvě z nich Jirka prohrál. Zapamatujte si: nejdůležitější jsou ty partie, které prohrajete. Jen díky jejich správné analýze se zlepšíte a podobně již neprohrajete. Jirka rovněž ukázal variantu 1. e4 e5, 2. Jf3 Jc6, 3. Sc4 Jd4!?.

Příště nás čeká mezinárodní mistr a dlouholetý plzeňský trenér Josef Juřek, který zabrousí do koncovek. Bude přednášet o boji věže proti dvěma figurám.

Přednáška Jiřího Hájka