Přeskočit na obsah

Listina talentů 2022 a další dokumenty KM

Komise mládeže ŠSPK zveřejňuje Kritéria pro tvorbu Listinu talentů a zároveň představuje samotnou Listinu talentů pro rok 2022. Dejme slovo předsedovi KM ŠSPK Martinu Kopřivovi:

Myslím, že se nám povedlo najít rozumný kompromis ohledně robustnosti Listiny talentů. Byť si uvědomujeme, že i výherce KP v určitém slova smyslu talentem je, účel listiny je jiný: podpořit ty nejlepší. Navíc vítězství v KP, jedno-až-dvoudenním turnaji, může být svým způsobem vítězstvím náhodným. Proto naše kritéria obsahují vesměs úspěchy republikové nebo úspěchy dosažené na Mistrovství Čech. Díky tomu, že se do Listiny talentů nedostane každý (ale také díky tomu, že tam je relativně dost dětí) budeme tyto jedince moci nějakým způsobem podpořit v jejich šachové kariéře. O tom, jak konkrétně, rozhodneme na prosincové schůzi. V úvahu připadá například nulový poplatek pro pravidelné přednášky na nějaké období v roce 2022 pro větší děti či přispění na nějakou šachovou literaturu.

Listina pro rok 2022 tak obsahuje „jen“ patnáct jmen, což je více než dvakrát méně než bývalo zvykem v letech minulých. Podle našeho názoru bylo nutné Listinu talentů zeštíhlit, kolem třiceti dětí pak zůstává v KTCM.

Další dle mého názoru výhodou těchto kritérií je to, že reflektují úspěchy na mistrovských akcích po dobu dvou let. Pro rok 2022 jde tedy o akce pořádané za roky 2021 a 2020. Díky tomu se tak nestane, že člověk jeden rok talentem je, a najednou nikoliv – například kdyby se z nějakého důvodu dané akce nemohl zúčastnit. A jaká že jsou ona kritéria? Jsou poměrně přehledná, týkají se těchto akcí: MČR do 16 let (kategorie HD10 – HD16), MČ do 16 let (HD10 – HD16), MČ a MČR do 8 let. V případě chlapců nad 8 let se „talentem stane“ ten, kdo se na MČ do 16 let umístí do 8 místa včetně nebo se zúčastní MČR do 16 let. V případě dívek nad 8 let je třeba na MČ do 16 let získat medaili, případně skončit do 5. místa včetně na MČR do 16 let. V případě dětí do 8 let je klíčem k talentu medaile v kategorii H8 nebo D8 na MČ nebo MČR do 8 let.

A kdo se tedy dostal do Listiny talentů? Jsou to dle ročníku narození a dle abecedy: Barbora Tykalová (2015, ŠK Sokol Klatovy), Jan Tomeš (2014, ŠK Sokol Klatovy), Tomáš Zelenka (2014, TJ Plzeň Košutka z. s.), Eliška Janoušková (2012, ŠK Líně), Daniel Kreuzman (2012, ŠK Sokol Klatovy), Anežka Nová (2011, ŠK Sokol Klatovy), Matyáš Roubal (2010, ŠK Sokol Klatovy), Jan Váňa (2010, ŠK Tachov), Denisa Dominiková (2008, Sokol Domažlice), Adéla Janoušková (2008, ŠK Líně), Marek Janouš (2007, ŠK 64 Plzeň), Artem Mametev (2007, ŠK 64 Plzeň) a Vít Vilímek (2007, ŠK Líně). A KM ŠSPK se rozhodla využít i kritérium 6 a dle rozhodnutí KM přidává do Listiny Talentů i Petra Flajšmana (2005, ŠK Sokol Klatovy) a Jana Langmajera (2005, ŠK 64 Plzeň).

Věříme, že se dětem podaří na své úspěchy navázat a doufáme, že v roce 2023 zmíněnou třináctku, resp. patnáctku, dětí někdo další nahradí. Šanci má každý, komu v daném roce nebude 19 a více let. Tak hodně úspěchů!

Dále KM ŠSPK upozorňuje na dokument Závěrečná zpráva KTCM pro rok 2021, jež byla KM ŠSPK jednomyslně schválena a spolu s ostatními materiály zaslanými koordinátorovi projektu odsouhlasena. Jako jiné materiály týkající se KTCM, je umístěna na webu pod kartou KTCM. Pod kartou ŠSPK – Komise mládeže rovněž zveřejňujeme dokumenty týkající se KM ŠSPK, hlavně zápisy z jednání. Nyní se tam objevuje i zápis z již 10. schůze KM ŠSPK. Rovněž upozorňujeme na akci Mezinárodní víkend, jež se uskuteční od pátku 10. prosince do neděle 12. prosince, a to v online prostoru.

Přílohy