Přeskočit na obsah

Mistrovství světa do 12 let

19. 8. – 2. 9. 2019, Weifang, Čína

I přesto, že akce nebyla podpořena ŠSČR, našli se tři stateční a vyrazili do opravdu daleké Číny poměřit své síly se světovou špičkou.

Českou republiku reprezentovala Mistryně republiky do 12 let Adéla Janoušková, v kategorii chlapců Vicemistr do 10 let Daniel Juhaňák a Vicemistr do 12 let Jáchym Němec.

Mistrovství světa se konalo v „menším“ městě Weifang (čínsky 潍坊). Město Weifang je součástí provincie Šan-tung, má rozlohu celkem 15 800 čtverečních kilometrů a žije v ní osm a půl milionu obyvatel.

Mistrovství se zúčastnilo celkem na 600 hráčů z 55 šachových federací. Pořadatelé připravili pro hráče příjemné prostředí, mistrovství bylo skvěle organizováno po všech stránkách. Účastníci z Evropy byli ubytování přímo v hotelovém komplexu, kde se celé mistrovství odehrávalo. Mezi jednotlivými objekty plynule přejížděly elektromobily (děti hned volaly – jede jede šrot). Pro doprovodné osoby byl zajištěn veškerý představitelný servis. Veliký počet dobrovolníků a dobrovolnic se upřímně snažil pomoci dětem i dospělákům. Na bezpečnost účastníků dohlédly uniformované složky ve značném počtu. I sám hotelový areál byl oplocen a přísně střežen.

Samozřejmě se naši reprezentanti snažili získat i nějaké dojmy „na vlastní oči“. Vícekrát navštívili nákupní centra, trhy s masem a zeleninou, obchodní pasáže města i skutečné „čínské čtvrti“. Ve volném čase navštívili ZOO, muzeum draků, zařádili na houpačkách nebo se jen procházeli po městě. Naše děti evropského vzezření zde budily značnou pozornost a byly objektem mnohého fotografování, mávání a pokusů o mezinárodní domluvu. Adélku dokonce jedna stará žena utírala hadrem, jestli není tak bílá od mouky. Pro všechny to byla skvělá zkušenost – viděli úplně odlišný kousek světa.

Po stránce šachové to byla skvělá příležitost si poměřit síly se stejně starými dětmi z opravdu celého světa. Na svojí kůži si zkusili, že na těchto turnajích Elo je jen pojem, který vůbec neodpovídá síle a zkušenostem hráčů. Mistrovství se hrálo celkem na 11 kol, což je pro menší děti dosti náročné. Každý den se hrála jedna partie v odpoledních hodinách.
Pan Janoušek a paní Juhaňák měli možnost si pohovořit s rodiči nejen z jiných států ale i z jiných kontinentů. Jistě došlo i na otázky ohledně trénování tak „malých“ dětí, metody v Číně a v Rusku by určitě všechny překvapily. Dokonce naše děti byly pozvány na několik světových turnajů.

Účastníci svými slovy:

Adéla:
„Super. Líbilo se mi moc. Bylo o nás dobře postaráno. Mezi děvčaty byla přátelská atmosféra, dávaly jsme si dárečky na památku. Dokonce mě jedna Číňanka pozvala domů, to bylo milé. Byla jsem ráda, že si mohu zahrát opravdu s nejlepšími děvčaty z celého světa.“

Dan:
„Byl to těžký turnaj, některé partie se daly zahrát líp, ale celkově jsem spokojený. Líbilo se mi, že jsem si zahrál s tolika zahraničními hráči,” říká Dan, kterého zaujala i spousta nešachových věcí. “Obědy a večeře jsem jedl hůlkama a naučil jsem se čínsky Dobrý den, Na shledanou a Děkuji,” pochlubil se.

Jáchym:
„Byl jsem na Mistrovství světa poprvé a byla to pro mne velká zkušenost. Některé partie se mi povedly, některé jsem určitě mohl zahrát lépe. Soupeři mne moc nešetřili,“ usmívá se Jáchym.

A jak si naši reprezentanti vedli?
Adéla uhrála 4,5 bodu a obsadila tak 71. místo.
Dan získal 5 bodů, což v jeho kategorii stačilo na 67. místo.
Jáchym uhrál taktéž 5 bodů a celkově skončil na 70. místě.

Myslím, že všichni zaslouží velkou pochvalu, nejen za odvahu jet tak daleko, ale i za šachové výkony. Bohužel oproti jiným federacím naši reprezentanti neměli k dispozici trenéra, který by je pečlivě na jednotlivé partie připravoval. A to je bohužel na tak důležitém turnaji docela podstatné.

Podrobné výsledky najdete na http://chess-results.com/tnr462963.aspx?lan=5

Velké poděkování patří i sekretariátu ŠSČR, který zajistil organizační záležitosti.