Přeskočit na obsah

MČR družstev mladších žáků

Zatímco někteří mladí šachisté (například klatovský Matyáš Roubal nebo línský Vít Vilímek) vyrazili na jeden z nejsilnějších openů v ČR do Teplic, řada našich nadějí odjela na víkend do Harrachova, kde se konalo MČR družstev mladších žáků. Díky tomu, že v kraji máme dobrou základnu a díky dobrým výsledkům z minulosti, mohly na mistrovství být hned čtyři týmy z osmadvaceti z našeho kraje. Reprezentovaly nás týmy Klatov, Letné, hráči z ŠK 64 Plzeň a Líní. Kromě toho není jistě bez zajímavosti, že své zastoupení jsme měli i v rozhodcovském týmu. Na bezproblémový průběh turnaje spoludohlížel Milan Jenč (ŠK Líně). A jak se našim týmům a hráčům dařilo?

ŠK Sokol Klatovy

Klatovy měly velmi vyrovnaný tým v čele s vypůjčeným hostem na první desce Adamem Rudlofem z Domažlic. Tomu se ale v úvodu příliš nedařilo, nicméně družstva jsou týmovou záležitostí, a to se potvrdilo. Družstvo ve složení Adam Rudlof (3,5/9), Anežka Nová (6/9), Daniel Kreuzman (4,5/9), David Zahálka (3/9), Barbora Tykalová (7/9) a Jan Tomeš (6,5/9) se výborně doplňovalo a hrálo po celou dobu velmi vysoko. V pátém kole zvládly Klatovy derby proti Letné, když se k nim přiklonilo štěstíčko výhrou 3,5:2,5 (prohrávaly dokonce 2,5:0,5, ale zápas ještě otočily), což předznamenalo další vývoj… I přes prohru v šestém kole s pozdějšími vítězi ze Starého Města, bojovaly Klatovy do poslední chvíle o medaile: po osmi kolech byl tento vyrovnaný tým druhý. Bohužel přímý souboj o placku Klatovy nezvládly, když těsně prohrály s Pandou 3,5:2,5. I tak je čtvrté místo za 6 týmových výher (tj. 18 bodů) velikým úspěchem (posun oproti nasazení: +4).

Suverénně vyhrálo třetí nasazené družstvo ŠK Staré Město s 25 body, které tak vyhrálo již potřetí v řadě. Své nasazení obhájil Region Panda, jemuž dvacet bodů stačilo na druhé místo. Bronz si vysloužil až devátý nasazený oddíl TJ Bohemians Praha. Příliš se nedařilo prvnímu nasazenému týmu ŠK Aurora, který s 16 body obsadil až páté místo.

TJ Sokol Plzeň-Letná

Velké očekávání panovalo jistě i na Letné, která byla nasazena jako č. 5, a mohla tak útočit na čelní příčky. A ani se nedá napsat, že družstvu chyběly zkušenosti, protože mladíci na 4. až 6. místě si vedli skvěle. Letná ale opět bohužel na svoji stranu nedokázala přetáhnout těsné zápasy a dvakrát prohrála 3,5:2,5 a jednou remizovala 3:3. Družstvo posilněné o Elišku Janouškovou z Líní a nově přestoupivšího Tomáše Zelenku tak nakonec vybojovalo za 16 bodů sympatické osmé místo. Posuďte sami, jak se družstvu dařilo jednotlivě: Matěj Křivka (4,5/9), Jiří Ježek (3/9), Eliška Janoušková (5/9), Tomáš Zelenka (7/9), Lukáš Křivka (7/9) a Petr Střihavka (8/9). Takže do příště se více sladit, protože následující je velká škoda a stojí to drahocenné body: jediná Petrova prohra = prohra týmu 2,5:3,5, jediná Lukášova prohra = prohra týmu 2,5:3,5, jedna ze dvou Tomových proher = remíza týmu 3:3. Ale tým nabral cenné zkušenosti, které jistě brzy zužitkuje!

TJ Sokol Plzeň-Letná

ŠK 64 Plzeň

Celkový výsledek týmu ŠK 64 Plzeň je možná trošku za očekáváním (celkové pořadí: 16., nasazení: 11, celková bilance: 4 výhry a 5 proher), ale i tak velice solidní výkon podpořený výtečným výsledkem Makara Honcharova na první desce (8,5/9). Tým složený výhradně z domácích borců (za Makarem se tým poskládal následovně: Vojtěch Jančík (4,5/9), Václav Koutecký (5/9), Magdalena Koutecká (2,5/9), Jiří Hoffmann (4/9) a Alexej Tirb (4,5/9)) ale rovněž doplatil na dvě nejtěsnější prohry 3,5:2,5.

Šachový klub 64 Plzeň

ŠK Líně

Zřejmě bez velkých ambic odjeli na sever Čech hráči ŠK Líně. Oproti krajskému přeboru totiž družstvu chyběla Markina Sofiia, host hrající za ŠK Aurora, a Eliška Janoušková, která byla půjčena Letné. Tým byl z poloviny tvořen dětmi Jenčovými – dobrá práce! Aničku (3,5/9), Kubu (6/9) a Vítka (4/9), kteří hráli na 4. až 6. stole, pak doplnili Dalibor Popel (0/9), letenská posila Martin Kurtinec (2,5/9) a Simona Šilhánková (3/9). Tento jediný tým měl jako jediný průměrný rating 1000, byl nasazen jako poslední, a mohl tak jen překvapit. A to se celkem i dařilo, protože několik překvapivých výsledků línští uhráli: dvakrát se hráčům Líní povedlo remizovat 3:3 a Turnov se dokonce povedlo porazit 4:2. Ale bodíky sbírali i soupeři, a tak nakonec černý Petr v podobě posledního místa zbyl velice těsně právě na Líně. Ale i tak to byl velice houževnatý výkon.

Družstvo ŠK Líně sice skončilo v turnaji úplně poslední, přesto lze vystoupení našich mladých hráčů hodnotit pozitivně, a to hned z několika důvodů. Už jen fakt, že Plzeňský kraj měl jako jediný z celé ČR možnost vyslat na MČR družstev mladších žáků 4 družstva je mimořádný úspěch. Příští rok to budou jen 3 družstva, ale i to je stále skvělé. Jeli jsme do Harrachova oslabeni o Elišku, kterou jsme zapůjčili Letné, která měla přece jen vyšší ambice. Nicméně Martin Kurtinec, který nás recipročně posílil, do týmu i do party skvěle zapadl a za šachovnicí předvedl velmi dobrý výkon. Družstvo Líní je ještě poměrně mladé a kromě Dalibora bude moci bojovat o postup na MČR i příští rok. Úroveň hráčů je poměrně vyrovnaná, ale abychom prorazili i v celostátní konkurenci, je třeba ještě hooodně potrénovat.
Nicméně jedno vítězství, dvě remízy a čtyři celkem těsné porážky nejsou až tak špatný výsledek, jak by se mohlo při pohledu na celkové pořadí zdát. Občas chyběl malý kousek, aby se zápas překlopil na naši stranu. Pokud bych měl někoho vyzdvihnout, pak Kubových 6 bodů, ale pochvalu zaslouží všichni. A protože to nebylo jen o bojích za šachovnicí, tak přidávám i fotku z Bobovky před Botovníkem.
Milan Jenč

ŠK Líně

Doprovodný Open

Do doprovodného openu zasáhlo na dvacet šachistů, kteří se mezi sebou utkali švýcarským systém na 9 kol, a to ve stejném tempu (25 min + 10 s/tah) jakým se hrálo v soutěži družstev. Z vítězství se radoval Michal Kůrka (8/9), a to před Martinem Rellem (7,5/9) a Zbyňkem Jankovským (6,5/9). Nejlepším z našich byl teprve sedmiletý klatovský Dominik Tomeš (4,5/9), jen o půl bodu méně nahrála jeho o rok mladší klubová spoluhráčka Eva Tykalová, tři body pak získal letenský Lukáš Kuchta. Dominik skončil osmý, Evička třináctá a Lukáš patnáctý (ani jeden z našich reprezentantů neměl žádné ELO; takových hráčů bylo v turnaji hned 13, a proto neuvádím nasazení jednotlivých borců a borkyně).

Závěr

Všem hráčům a týmům děkujeme za reprezentaci kraje na mistrovství a přejeme mnoho dalších úspěchů. Zbývá dodat, že v rámci této víkendové akce se konala i schůze rozšířené KM ŠSČR (tj. členové KM ŠSČR doplnění o předsedy jednotlivých krajských komisí). Vzhledem k tomu, že jsem se z důvodu své účasti na teplickém openu nemohl zúčastnit, účastí byl pověřen zodpovědný člen KM ŠSPK Martin Štaif.

Doplňme ještě pro zajímavost, jak se dařilo MatyášoviVítkovi v Teplicích. První jmenovaný skončil se třemi body z devíti na 178. místě (nasazen byl jako č. 153). Vítek pak z 218 šachistů obsadil 127. pozici (nasazen byl jako č. 134), a to díky zisku 4,5 bodů. O síle turnaje svědčí mj. to, že se jej účastnilo 18 velmistrů.

Na závěr se sluší poděkovat za poskytnutí fotodokumentace, a to konkrétně těmto lidem/fotografům, v náhodném pořadí proto děkuji: Vlastovi Königovi, panu Křivkovi, Petru Kreuzmanovi, Petru Herejkovi, paní Hoffmannové, panu Jančíkovipanu Tirbovi.

Výsledky: https://chess-results.com/tnr767797.aspx?lan=5&art=0&rd=9.
Svazový článek: https://www.chess.cz/mladi-mistri-ceske-republiky-jsou-ze-stareho-mesta/ (a to včetně odkazu na fotogalerii, online přenos apod.).

Fotogalerie